Helsingin kaupungin rahoittamalle Kotisirkus-hankkeelle Vuoden vanhusteko -palkinto

Helsingin kaupungin rahoittamalle Sirkus Magentan Kotisirkus-hankkeelle on myönnetty Vuoden vanhusteko -palkinto.

Kotisirkus on vuodesta 2021 alkaen tuonut sosiaalista sirkusta ikääntyville Itä-Helsingissä sekä etänä. Hanke tarjoaa osallistujilleen maksutonta toimintaa, jonka tavoitteena on edistää sirkuksen avulla henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Vanhustyön keskusliiton ja Ilmarisen myöntämä Vuoden vanhusteko -palkinto tekee näkyväksi kulttuurin hyvinvointivaikutuksia.

Palkinto myönnetään yhteisölle tai hankkeelle, joka on myönteisellä tai innovatiivisella tavalla edistänyt vanhustyötä, kehittänyt toimintamallin tai menetelmän tai muulla tavoin parantanut ikäihmisten hyvinvoinnin parantamista ja nostanut esille iäkkäiden ihmisten oman äänen ja kokemukset.

Sirkus Magenta on helsinkiläinen voittoa tavoittelematon sosiaalisen sirkuksen yhdistys, joka järjestää ikääntyville luovaa ja liikunnallista toimintakykyä tukevaa sosiaalisen sirkuksen toimintaa. Se tuottaa kulttuuritoimintaa saavutettavasti lähellä koteja ja kodeissa järjestämällä ryhmämuotoista sirkusohjausta, tapahtumia ja esityksiä sekä etänä kuntouttavaa sirkusjumppaa, striimauksia ja sirkusohjausta. Kotisirkus-toimintaa on järjestetty Magentan tammikuussa 2024 avatussa Itäkeskuksen sirkustilassa, Itä-Helsingin seniori- ja palvelukeskuksissa sekä kumppanien tiloissa.

Kotisirkus alkoi osana Taiteen edistämiskeskuksen IKO – Hyvinvointia kulttuurista ikäihmisille -kokonaisuutta (2021–2023). Kulttuurihyvinvoinnin hanke oli osa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoimaa Kansallista ikäohjelmaa. Kotisirkus on myös osana Helsingin kaupungin rahoittamaa Iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämisen hankekokonaisuutta (2021–). Tavoitteena on kotona asuvien iäkkäiden laadukas ja kokemusrikas elämä, jossa he ovat aktiivisia toimijoita.

Kotisirkus-toiminnan myötä ikääntyvien henkinen ja fyysinen hyvinvointi ja osallisuus voivat vahvistua ja yhteisöllisyys lisääntyä. Toimintakyvyiltään, taustoiltaan ja identiteeteiltään moninaiset ikääntyvät pääsevät osaksi ryhmämuotoista kulttuuritoimintaa. Ikääntyvät saavat myös näkyvyyttä yhdenvertaisina taiteen tekijöinä ja kokijoina.


Lisää aiheesta Vanhustyön keskusliiton tiedotteessa

Kuva: Sirkus Magenta/Tero Ahonen