Ehkäisevä päihdetyö

Kuva: Julia Kivelä

Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen ja yhteiskunnalle vahvistamalla suojaavia tekijöitä ja vähentämällä riskitekijöitä, vähentämällä haittoja, lisäämällä ymmärrystä päihdeilmiöstä sekä edistämällä päihteitä käyttävien oikeuksia. Kaupunkilaisille tuotetaan tietoa päihteiden käytön aiheuttamista haitoista ja välineitä niiden käytön ehkäisyyn. Ehkäisevää päihdetyötä tehdään niin perustason työssä kuin moniammatillisissa asiantuntijaverkostoissa.

Helsingin ehkäisevän päihdetyön verkosto

Vuonna 2020 perustettiin Helsingin ehkäisevän päihdetyön verkosto, jossa on Helsingin kaupungin toimijoiden lisäksi edustus myös järjestösektorilta ja valtionhallinnosta. Verkoston toimintaan kuuluu ehkäisevän päihdetyön ajankohtaisten asioiden käsittely, tiedonvaihto ja vahvan tietopohjan luominen ehkäisevälle päihdetyölle, hyvien toimintamallien ja käytäntöjen esittely sekä yliopistoyhteistyö. Ehkäisevän päihdetyön verkosto edistää työllään osaltaan helsinkiläisten hyvinvointia ja terveyttä.

Ehkäisevän päihdetyön laissa määriteltynä toimielimenä toimii Helsingissä kaupunginhallitus.

Pakka-toimintamalli

Pakka-toimintamalli on paikallisten alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty suomalainen ehkäisevän päihdetyön tutkittu menetelmä. Ehkäisevällä päihdetyöllä pyritään vaikuttamaan päihteiden kysyntään ja saatavuuteen ja sitä kautta päihteiden käyttöön. Pakka-työtä tehdään tiiviisti eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointityössä. Pakka-työ on kirjattu Helsingin hyvinvointisuunnitelmaan 2022–2025.

Valtakunnallisesti Pakka-työtä kehittää ja koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Pakka-toimintamallissa painopiste on alkoholin, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien saatavuuteen puuttumisessa.

Pakka-mallin mukaisella työllä voidaan tutkimusten mukaan:

  • parantaa ikärajavalvontaa myyntipaikoissa
  • vähentää alaikäisten alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuutta
  • tukea alaikäisten päihteettömyyttä ja vaikuttaa asukkaiden asenteisiin alaikäisten juomisesta
  • tiukentaa päihtyneille anniskelua ravintoloissa.

Helsingissä tehtäviä Pakka-toimenpiteitä ovat esimerkiksi joka toinen vuosi toteutettava päihdetilannekysely asukkaille sekä kesäisin Terassi-Pakka, jossa keskiössä on ravintolahenkilökunnan kanssa käydyt keskustelut vastuullisuudesta. Elinkeinon mukanaolo on Pakka-toiminnan ydin. Ravintoloiden ja kauppojen yrittäjät ja henkilökunta huolehtivat vastuullisesta myynnistä työssään.

Helsingin Pakka-työtä tukee Pakka-ohjausryhmä, jossa ovat mukana kaupungin toimialojen työntekijöiden lisäksi Helsingin poliisin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston edustajat sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry. Pääkaupunkiseudun Pakka-tarjontatyöryhmässä ovat edellisten lisäksi mukana elinkeino, vartiointi sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen edustaja.