Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut

Kuva: Maarit Hohteri

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut eli HYTE-neuvottelut käydään Helsingin kaupungin ja muiden HYTE-toimijoiden välillä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen eri teemoista. Lain mukaan neuvottelut on järjestettävä vähintään kerran vuodessa. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, 6 §)

HYTE-neuvotteluissa keskustellaan muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen

  • tavoitteista ja toimenpiteistä
  • yhteistyöstä
  • seurannasta
  • toimintamalleista
  • tiedonkulusta.

Helsingin kaupungin HYTE-neuvottelumalli on rakennettu kaupunkiyhteisesti ja sitä toteutetaan jatkuvan kehittämisen periaatteella. Kaksiosaisen mallin painopiste on yhteistyössä. Vuosittain käytävien neuvotteluiden pohjana on olemassa oleva hyvinvointisuunnitelma. Kerran valtuustokaudessa käytävien laajojen neuvotteluiden tavoitteena taas on uuden hyvinvointisuunnitelman rakentaminen.

Neuvotteluihin kutsutaan laajasti kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekeviä kumppaneita kuten vaikuttajatoimielinten ja järjestöneuvottelukunnan edustajia, HYTE-työryhmien ja verkostojen toimijoita sekä HUS-yhtymä. Helsingin kaupungin edustajina toimivat poikkihallinnollisten HYTE-elämänkaarityöryhmien jäsenet, kaupunkitasoinen HYTE-valmisteluryhmä, kaupunkiuudistuksen projektinjohtajat, yritysyhteistyön asiantuntijat sekä vanhus-, vammais- ja nuorisoneuvostojen ja järjestöneuvottelukunnan valmistelijat.

Neuvotteluista laaditaan muistiot ja yhteenveto, jotka sisällytetään laajaan hyvinvointikertomukseen (Stadin HYTE-barometri). Neuvotteluista kertynyttä tietoa muun muassa hyödynnetään Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelman 2026–2029 laadinnassa sekä uuden kaupunkistrategian tietopohjana.

HYTE-neuvottelut 2025

Vuoden 2025 laajoissa HYTE-neuvotteluissa tuotettiin yhteistyössä näkemyksiä tulevan hyvinvointisuunnitelman valmisteluun.

Kolmessa ikäryhmäkohtaisessa HYTE-neuvottelussa pohdittiin ja työstettiin hyvinvoinnin teemoja sekä yhteistyötä. Neuvotteluihin kutsutut yhteistyökumppanit vastasivat ennakkokyselyyn. Kyselyn ja neuvotteluissa käytyjen ryhmäkeskusteluiden perusteella tunnistetut ilmiöt jaettiin alateemoihin.

HYTE-neuvotteluihin osallistui yhteensä 128 henkilöä (Helsingin kaupungin työntekijöitä 37 ja yhteistyökumppaneita 91).

Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän välinen HYTE-neuvottelu käydään syyskuussa.

Kolmen neuvottelun tarkemmat muistiot lisätään tälle verkkosivulle.